piątek, 7 marca 2014

Makaron z cukinią i pomidorami

No to zaczynamy!:)

Dzisiaj będzie bardzo szybko, łatwo, zdrowo i bez mięsa (dzisiaj piątek). 

Uwielbiam makarony, mogę je jeść codziennie, więc bardzo często będę zamieszczać tu takie przepisy.



Składniki potrzebne do przygotowania tego dania:
  • makaron- w moim przypadku świderki, ale może być inny ( ja wrzucam całe opakowanie- lubię jak coś zostaje na drugi dzień;)),
  • oliwa do smażenia,
  • cebula,
  • cukinia- ja dałam 2 średniej wielkości (w sezonie letnim, kiedy na działce rosną mi cukinki dodaję więcej),
  • pomidory krojone z puszki lub w kartoniku- dałam 1 opakowanie, jeśli chcemy żeby było więcej sosu, to możemy dać 2,
  • sól, pieprz.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu- koniecznie al dente i odcedzamy.

Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dodajemy cukinię (pokrojoną w kostkę)  i smażymy do miękkości. Następnie wlewamy pomidory, jeszcze chwilkę podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, przyprawiamy solą i pieprzem. Wysypujemy makaron na talerz, polewamy sosem i gotowe!

Jeśli ktoś nie przepada za makaronem z warzywami, to zawsze można dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną.

Danie to przygotuje każdy gamoń kulinarny, a jest naprawdę smaczne:)

1 komentarz:

  1. Też robię podobne danie. Używam makaronu pełnoziarnistego. Do sosu dodaję 2 ząbki czosnku, młodej cukinii nie obieram. Czasem posypuję odrobiną sera (żółty tarty lub drobno pokrojona mozzarella). Lubię też dodać - już na talerzu - podprażone pestki dyni lub słonecznika. No i w sezonie sięgam po świeże pomidory :-)

    OdpowiedzUsuń