poniedziałek, 10 marca 2014

Makaron z brokułami

Dzisiaj kolejne ekspresowe danie z makaronem.

Składniki:
  • makaron- u mnie rurki, ale może być inny (ja wrzucam całe opakowanie- starcza dla czteroosobowej rodziny lub dla pary na dwa dni;));
  • brokuł- 1 świeży lub opakowanie mrożonego (kiedy brokuły są w promocji, to wrzucam 2, wtedy bardziej je widać i czuć;));
  • czosnek- 3- 4 ząbki,
  • masło- ok. 1/4 kostki,
  • ser żółty- do posypania,
  • sól.
Gotujemy makaron (al dente) zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy. 
W drugim garnku gotujemy brokuły- różyczki wrzucamy do osolonego wrzątku i czekamy aż będą miękkie, następnie odcedzamy.
Jeśli mamy więcej czasu, a nie lubimy myć garnków, to możemy ugotować  w jednym najpierw makaron, a potem brokuły (ja tak często robię;).
Na patelnię wrzucamy masło, wyciskamy obrany wcześniej czosnek, chwilkę podsmażamy. Po chwili wrzucamy ugotowany makaron, chwilkę mieszamy. Na koniec wrzucamy brokuły, doprawiamy i wszystko razem mieszamy. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy startym serem i zajadamy:).

Dbający o linię mogą użyć makaronu razowego i pominąć posypywanie serem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz