środa, 4 czerwca 2014

Przekąska z ciasta francuskiego i szynki szwarcwaldzkiej

Przeglądając stare gazety zobaczyłam przepis na smakowitą słoną przekąskę ("Dobre Rady", nr 01/2012). Będzie to kolejne ekspresowe i proste w przygotowaniu "danie" z ciasta francuskiego.


Składniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego (moje ciasto- 275g),
  • ok. 150g sera żółtego w kostce,
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pieprz.
Ciasto rozwijamy, posypujemy startym żółtym serem. Na serze układamy plastry szynki, posypujemy zieloną pietruszką, pieprzem, a następnie zwijamy nasze ciasto w rulon. 


Możemy posmarować roladę roztrzepanym jajem, ja akurat jaj w domu nie miałam i też było dobre;). Ciasto kroimy na krążki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz