wtorek, 24 czerwca 2014

Zupa jarzynowa

Zupy, to niby prosta sprawa, bo jak to mówi moja mama: do garnka wlewasz wodę, wrzucasz mięso i warzywa i masz zupę:) Do mnie niestety takie tłumaczenie nie przemawia, w związku z czym do niedawna bardzo rzadko gotowałam zupy. Moja córeczka bardzo zajada się babcinymi zupkami, więc postanowiłam, że dla swojego dziecka nauczę się gotować takie dania. Gdybym nie miała dziecka, pewnie do końca swych dni wcinałabym makaron;) Jako mama wiem, że w zupkach można przemycić wiele wartościowych i zdrowych produktów. Taka zupka jarzynowa przygotowana ze świeżych, młodych warzyw, to prawdziwa bomba witaminowa:) 


Składniki: (dla 3-4 osób na dwa dni)
  • 2,5l wody,
  • 4 skrzydełka (lub 1 udko i 2 skrzydełka),
  • 1 kalafior,
  • 3 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • garść fasolki szparagowej,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • koperek,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • sól, pieprz.
Kalafiora podzielić na różyczki, umyć. 
Marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki obrać i umyć, pokroić w kostkę.
Fasolkę umyć, odciąć końce i przekroić na pół. 
Pora umyć i przekroić na pół lub na plasterki.

Do dużego garnka wlać zimną wodę, wrzucić umyte skrzydełka, wsypać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie wrzucić marchewkę, pietruszkę, selera, pora. Wszystko razem gotować pod przykryciem przez godzinę. W międzyczasie zebrać szumowiny. Kiedy już mięso będzie ugotowane, a warzywa półtwarde możemy wyjąć mięso na talerz, a kalafiora, ziemniaki i fasolkę wrzucić do garnka. Gotujemy do czasu kiedy warzywa będą miękkie- ok. 20 minut, przyprawiamy. Do kubka lub małej miseczki wlewamy chochlę zupy, dodajemy 2 łyżki śmietany i dokładnie mieszamy, a następnie zawartość kubka wlewamy do zupy i mieszamy, aby się nie zważyła. Zupę posypujemy obficie posiekanym koperkiem i gotowe:) Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz