wtorek, 15 kwietnia 2014

Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Paszteciki te są bardzo fajną przekąską. Smakują dobrze i na ciepło, i na zimno. Ja zjadam takie paszteciki na kolację, przygotowuję także na różnego rodzaju spotkania towarzyskie przy herbatce;). Smakują dobrze, przygotowanie jest bardzo proste, więc warto zrobić:).


Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • pół opakowania szpinaku mrożonego,
  • pół opakowania sera feta,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina oleju.
  • 1 jajko.
Na patelnię wlewam olej, wrzucam szpinak- smażę do momentu, gdy szpinak będzie rozmrożony, a woda wyparuje. Dodaję wyciśnięty czosnek i jeszcze chwilkę podsmażam, odstawiam do wystudzenia.
Ser feta kroję w małą kostkę i dodaję do szpinaku (ostudzonego), wszystko razem mieszam.

Ciasto francuskie rozwijam, kroję na nieduże kwadraciki i na środek każdego nakładam farsz. Paszteciki składamy tak, jak lubimy- ja składam na pół i sklejam brzegi. Można też zrobić koperty, ale trzeba je dobrze skleić, gdyż podczas pieczenia lubią się rozwalać;).

Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut- do momentu aż nasze paszteciki się pięknie zarumienią:).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz