poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Ekspresowe ciastka francuskie

Ciasto francuskie, to produkt, który bardzo lubię mieć w lodówce. Chodzi mi oczywiście o gotowe ciasto, które kupimy w każdym większym sklepie. Gamonie kulinarne nie robią same takiego ciasta;).

Z ciasta francuskiego możemy zrobić mnóstwo rzeczy- i na słodko, i na słono.

Dzisiaj propozycja na ciasteczka z cukrem i cynamonem. Kiedy w domu nie ma nic słodkiego, a w lodówce mamy ciasto francuskie, takie ciastka zrobimy bardzo szybko.


Skladniki:
  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • jajko,
  • cukier,
  • cynamon. 
Ciasto francuskie rozwijam i wycinam małe prostokąciki (mogą też być inne kształty), smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuję cukrem i cynamonem (może być sam cukier). Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układam ciastka i piekę ok. 10 minut- do momentu aż się zarumienią. 

Przepis banalnie prosty, ale szczerze mówiąc do niedawna nie wpadłabym na to, żeby samodzielnie upiec ciastka, nawet tak łatwe w przygotowaniu:). Ciastka upieczone- kucharka dumna z siebie, więc naprawdę warto zrobić;). Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz