środa, 30 lipca 2014

Ryż z jabłkami

To kolejny słodki przysmak kojarzący mi się z wakacjami u babci:). Przypomniałam sobie o nim kiedy chciałam przygotować coś smacznego dla mojego dziecka, a w domu były praktycznie tylko jabłka i ryż;) Jak dla mnie to danie pasuje na śniadanie, obiad, kolację i deser:)



Składniki:
  • 2 woreczki ryżu,
  • 4-5 jabłek,
  • litr mleka,
  • szczypta soli,
  • odrobina masła,
  • cukier waniliowy,
  • cukier biały,
  • cynamon,
  • łyżeczka soku z cytryny.
Ryż gotujemy na mleku (ze szczyptą soli i łyżeczką masła), na półtwardo (troszkę krócej niż podano na opakowaniu).

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cynamon, cukier waniliowy i cukier biały (ile kto lubi) i lekko mieszamy.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy ryż z jednego woreczka. Na ryż nakładamy jabłka, a na jabłka ryż z drugiego woreczka.

Nasze danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 30 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika możemy jeszcze posypać nasz ryż z jabłkami cynamonem i cukrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz