środa, 2 lipca 2014

Kuskus z kurczakiem i warzywami

Ostatni post był na słodko i niezbyt zdrowo, więc dzisiaj coś dla odmiany.


Składniki:
  • 200g kaszy kuskus,
  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 4 małe marchewki,
  • 4 małe cukinie,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pietruszka zielona,
  • sól, pieprz, ewentualnie zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka.
  • oliwa z oliwek.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy, przyprawiamy. Następnie wrzucamy obraną wcześniej, umytą i pokrojoną w kostkę marchewkę. Kiedy marchewka będzie półtwarda, wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię (młodej cukinii nie trzeba obierać, ja obieram ze względu na dziecko), wyciskamy czosnek i wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu, doprawiamy. 

Kuskus wsypujemy do głębokiej miski, zalewamy wrzątkiem tak, aby poziom wody przekraczał o 0,5cm poziom kaszy, czekamy 5 minut, a następnie rozdrabniamy widelcem. 

Nakładamy na talerz porcję kaszy, na to warzywa z kurczakiem, posypujemy pietruszką i nasz posiłek gotowy. 

Jeśli chcemy, aby nasze danie było jeszcze bardziej zdrowe możemy użyć kuskusu razowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz