niedziela, 21 września 2014

Kurczak w krakersach

Kurczaki w krakersach zjadłam pierwszy raz u koleżanki i od tamtej chwili na stałe zagościły w moim menu;). Wyglądają i smakują podobnie do tych z fast foodów, a na pewno są dużo zdrowsze.


Składniki (na dwie blaszki):
  • dwie podwójne piersi z kurczaka,
  • 1 duży jogurt naturalny,
  • paczka krakersów,
  • sól, pieprz/ ewentualnie przyprawa do kurczaka.
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na kwadraciki, wrzucamy do miski. Mięso przyprawiamy i zalewamy jogurtem naturalnym. Miskę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 
Krakersy rozdrabniamy (ja wrzucam krakersy do woreczka i ubijam tłuczkiem do mięsa). 
Wyjmujemy nasze kurczaki z lodówki i obtaczamy w panierce krakersowej.


Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Obtoczone w krakersach kurczaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut.

Kurczaczki w krakersach można podać wtedy, gdy przyjda do nas goście- np. z sosem czosnkowym i sałatką. Idealnie pasują także na obiad-wystarczy tylko ugotować np. ryż, zrobić sałatkę i w 20 minut mamy pyszny obiad. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz