piątek, 9 maja 2014

Zapiekanki z pieczarkami i serem

Dzisiaj przepis na zapiekanki. Przepis, jak zwykle u mnie, prosty, a jedzonko smaczne:). Nie będę się zbytnio rozpisywać, bo za bardzo nie ma nad czym, ale z całego serca polecam;).


Składniki (na 4 zapiekanki):
  • 2 pół bagietki,
  • 500g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • ser żółty w kostce- 100g,
  • ketchup,
  • olej.
Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy chwilkę cebulę, a następnie wrzucamy pieczarki. Wszystko razem smażymy ok. 10 minut-do momentu, gdy cała woda z pieczarek wyparuje. Pieczarki znacznie zmniejszą swoją objętość.

Bagietki przekrajamy podłużnie na dwie części, na każdą z nich nakładamy farsz pieczarkowy, posypujemy startym żółtym serem. 

Zapiekanki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 10 minut- ser ma się stopić, a bułka ładnie zarumienić. Tak przygotowane zapiekanki polewamy ketchupem i zajadamy.

Jeśli w domu macie okrągłe bułki lub chleb, to też można zrobić zapiekanki z takim pieczywem. Najważniejsze, to nie marnować jedzenia!:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz