Spaghetti jest daniem, które chyba każdy gamoń kulinarny, raz na jakiś czas, przygotowuje w swoim domu. W sklepach czekają na nas gotowe sosy w słoikach, torebkach. Wystarczy jedynie ugotować makaron i mamy gotowy obiad. Ja kiedyś też korzystałam z takich sosów, ale od kiedy w moim domu pojawił się malutki żarłoczek, staram się gotować zdrowo i nie używać takich produktów.
Samodzielne przygotowanie sosu naprawdę nie jest trudne, a o wiele zdrowsze.
Składniki (dla 4 osób):
- opakowanie makaronu do spaghetti,
- pół kilo mięsa mielonego- ja najczęściej używałam wieprzowego, a teraz indyczego,
- 1 mała cebula,
- olej,
- 2 puszki pomidorów krojonych/ewentualnie pomidorów w kartonie,
- mały przecier pomidorowy (tylko wtedy, gdy sos jest za rzadki),
- sól, pieprz/ ewentualnie przyprawa do mięsa mielonego,
- zioła prowansalskie lub oregano i bazylia,
- kawałek żółtego sera lub parmezanu,
- kilka listków świeżej bazylii.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzamy,
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy pokrojoną wcześniej w drobną kostkę cebulę i chwilkę smażymy, następnie wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu, gdy zmieni całkowicie kolor (zbrązowieje). Mięso przyprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do mięsa mielonego. Do usmażonego mięsa wrzucamy pomidory i jeszcze chwilkę podsmażamy razem. Jeśli sos jest za rzadki, dodajemy koncentratu pomidorowego, przyprawiamy ziołami, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy.
Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy sosem, posypujemy żółtym serem lub parmezanem i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz