Przepis na tę tartę znalazłam w gazecie "Świat Kobiety" (nr 05/2014). Danie jest na miarę gamonia kulinarnego, zrobione z ciasta francuskiego, którego lubię używać w swoich potrawach, więc musiałam wypróbować:).
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- kilkanaście pomidorków koktajlowych,
- opakowanie sera feta,
- sól, pieprz, zioła prowansalskie,
- bazylia świeża.
Ciasto lekko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę- może być specjalna do tarty, a może być zwykła prostokątna blaszka. Ciasto podpiekamy z obciążeniem (grochem) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Wysypujemy groch i jeszcze chwilkę podpiekamy. Wyjmujemy formę z piekarnika i posypujemy ciasto pokruszonym serem feta, układamy pomidorki koktajlowe, posypujemy przyprawami i wstawiamy jeszcze raz do piekarnika na ok. 15 minut. Temperaturę obniżamy do 180 stopni. Gotową tartę dekorujemy świeżymi listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz