Od dłuższego czasu chciałam zrobić dziecku obiad z kaszy jaglanej. Naczytałam się jaka jest ona zdrowa, więc kupiłam i tak sobie leżała w szufladzie. Szczerze mówiąc nie bardzo wiedziałam, co z nią zrobić. Szukałam jakichś wyjątkowych przepisów, ale nic mnie nie zachęcało do zrobienia. W końcu zobaczyłam co mam w domu i zrobiłam ten długo wyczekiwany obiad;).
Składniki:
- kasza jaglana- szklanka,
- cukinia,
- 2 marchewki
- papryka- ja dałam pół,
- bazylia,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek.
Kaszę jaglaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. 1 szklankę kaszy wysypałam na sitko i opłukałam zimną wodą, a następnie przelałam wrzątkiem (aby usunąć goryczkę). Opłukaną kaszę wrzuciłam do pół litra wrzącej wody, dodałam sól i gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Należy gotować kaszę do momentu, aż wchłonie całą wodę.
Na patelnię wlałam odrobinę oliwy z oliwek, podsmażyłam pokrojone wcześniej w drobną kostkę warzywa.
Do warzyw wsypałam kaszę, wszystko razem wymieszałam, dodałam posiekaną bazylię i doprawiłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz