To kolejny słodki przysmak kojarzący mi się z wakacjami u babci:). Przypomniałam sobie o nim kiedy chciałam przygotować coś smacznego dla mojego dziecka, a w domu były praktycznie tylko jabłka i ryż;) Jak dla mnie to danie pasuje na śniadanie, obiad, kolację i deser:)
Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- 4-5 jabłek,
- litr mleka,
- szczypta soli,
- odrobina masła,
- cukier waniliowy,
- cukier biały,
- cynamon,
- łyżeczka soku z cytryny.
Ryż gotujemy na mleku (ze szczyptą soli i łyżeczką masła), na półtwardo (troszkę krócej niż podano na opakowaniu).
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cynamon, cukier waniliowy i cukier biały (ile kto lubi) i lekko mieszamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wysypujemy ryż z jednego woreczka. Na ryż nakładamy jabłka, a na jabłka ryż z drugiego woreczka.
Nasze danie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok. 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika możemy jeszcze posypać nasz ryż z jabłkami cynamonem i cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz