Risotto, które przygotowałam jest zdrowe, lekkostrawne. Moja mama często gotowała mi takie danie przed ciężkimi, stresującymi dniami- egzaminy itp. Gwarantuję, że nigdy nie bolał mnie brzuszek;). Teraz ja przygotowuję takie danie dla mojej córci i mówi, że jest mniam:).
- 2 woreczki ryżu,
- pierś z kurczaka - podwójna,
- 4-5 marchewek,
- cebula,
- masło do smażenia,
- sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka,
- cukier.
Gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu:). Cebulę, marchewkę, kurczaka kroimy w kostkę.
Na patelnię wrzucamy kawałek masła, cebulkę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kurczaka, przyprawiamy solą/ pieprzem lub przyprawą do kurczaka. Usmażonego kurczaka wyrzucam na talerz.
Oddzielnie podduszam na masełku, z odrobiną cukru i wody, marchewkę- tak długo aż marchewka będzie miękka.
Kiedy marchewka jest już gotowa można wrzucić do niej kurczaka i wsypać ryż z torebek. Wszystko razem mieszam, jeśli jest za suche, to dodaję masła. Próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy i gotowe.
Do tego dania można też dodać kukurydzę z puszki. Ja obecnie tego nie robię ze względu na córeczkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz