No to zaczynamy!:)
Dzisiaj będzie bardzo szybko, łatwo, zdrowo i bez mięsa (dzisiaj piątek).
Uwielbiam makarony, mogę je jeść codziennie, więc bardzo często będę zamieszczać tu takie przepisy.
Składniki potrzebne do przygotowania tego dania:
- makaron- w moim przypadku świderki, ale może być inny ( ja wrzucam całe opakowanie- lubię jak coś zostaje na drugi dzień;)),
- oliwa do smażenia,
- cebula,
- cukinia- ja dałam 2 średniej wielkości (w sezonie letnim, kiedy na działce rosną mi cukinki dodaję więcej),
- pomidory krojone z puszki lub w kartoniku- dałam 1 opakowanie, jeśli chcemy żeby było więcej sosu, to możemy dać 2,
- sól, pieprz.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu- koniecznie al dente i odcedzamy.
Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę, po chwili dodajemy cukinię (pokrojoną w kostkę) i smażymy do miękkości. Następnie wlewamy pomidory, jeszcze chwilkę podgrzewamy mieszając od czasu do czasu, przyprawiamy solą i pieprzem. Wysypujemy makaron na talerz, polewamy sosem i gotowe!
Jeśli ktoś nie przepada za makaronem z warzywami, to zawsze można dodać pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i podsmażoną.
Danie to przygotuje każdy gamoń kulinarny, a jest naprawdę smaczne:)
Też robię podobne danie. Używam makaronu pełnoziarnistego. Do sosu dodaję 2 ząbki czosnku, młodej cukinii nie obieram. Czasem posypuję odrobiną sera (żółty tarty lub drobno pokrojona mozzarella). Lubię też dodać - już na talerzu - podprażone pestki dyni lub słonecznika. No i w sezonie sięgam po świeże pomidory :-)
OdpowiedzUsuń